In Nederland ontvangen scholen voor (speciaal) basisonderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs geld van de rijksoverheid om onderwijs te organiseren. Alleen privéscholen ontvangen geen bekostiging. Sinds 2008 zijn schoolboeken gratis, particulier onderwijs uitgezonderd. Maar voor sommige kosten mogen scholen onder bepaalde voorwaarden een vrijwillige ouderbijdrage vragen en sommige kosten moeten ouders zelf betalen. Extra activiteiten waar scholen een vrijwillige ouderbijdrage voor mogen vragen zijn:
Sommige scholen vragen één bedrag per jaar, andere scholen vragen per activiteit een bijdrage aan de ouders.
Kindtegoed: daarmee koop je schoolspullen
Kinderen tot 17 jaar van ouders met een laag inkomen komen in aanmerking voor het Kindtegoed. Het Kindtegoed staat automatisch op de Stadspas van het kind. Met het Kindtegoed op de Stadspas kun je schoolspullen kopen. Op de website van de gemeente zie je bij welke winkels dat kan.
Voor sommige spullen moet je nog steeds een declaratie indienen om je kosten terug te vragen. Het gaat dan om:
Vergoeding reiskosten middelbare scholieren
Reist jouw kind meer dan 9 kilometer op de fiets of met het openbaar vervoer reist naar school of stage? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de reiskostenvergoeding middelbare scholieren. De vergoeding geldt voor de kortste route, berekend via Google Maps, en bedraagt € 250 per kind per schooljaar. Kijk voor de voorwaarden en de aanvraag de website van de gemeente.