Hoe moet mijn voorkeurslijst eruitzien?

Tijdens het maken van je voorkeurslijst zet je de middelbare scholen op volgorde van voorkeur. Dat betekent dat je de middelbare school waar je het liefst naartoe wilt op één zet, de middelbare school waar je daarna het liefst naartoe wilt zet je op twee, enzovoort. Als jouw lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of er plaats is op de middelbare school die bij jou op nummer 1 van de voorkeurslijst staat. Is er geen plek meer, dan wordt er gekeken of de middelbare school op nummer 2 van je voorkeurslijst plaats heeft, enzovoort. Je lotnummer wordt willekeurig geselecteerd, waardoor iedereen gelijke kansen heeft. Ook voor een plek op heel populaire middelbare scholen. Kies de scholen waar jij graag heen zou willen.

Hoe lang je voorkeurslijst precies moet zijn, verschilt per basisschooladvies:

  • bij een advies vmbo-b of vmbo-b/k of vmbo-k: vier scholen
  • bij een advies vmbo-t of vmbo-t/havo: zes scholen
  • bij een advies havo of havo/vwo of vwo: twaalf scholen

Het aantal middelbare scholen op je voorkeurslijst wordt geteld. Als een middelbare school meerdere keren voorkomt op je voorkeurslijst, (bijvoorbeeld als je een profielklas opgeeft), telt dat als één schoolvoorkeur. Je lijst moet dan langer worden om zeker te zijn van een plaatsingsaanbod.

Welke scholen er beschikbaar zijn per basisschooladvies, zie je in de invulhulpen.

TIP: Deze website kan jou helpen bij het maken van een voorkeurslijst: onder het kopje ‘Scholen’ kun je scholen aanvinken waarvan vervolgens een lijst wordt gemaakt die te zien is onder het kopje ‘Mijn lijsten’.