Antwoorden op veelgestelde vragen over de overstap naar de middelbare school vind je hieronder.
Eind groep 7 hebben jij en je ouders een doorstroomgesprek voortgezet onderwijs gevoerd met je juf of meester. In januari krijg je in groep 8 een voorlopig schooladvies. De basisschool legt jou en je ouders/verzorgers in een persoonlijk gesprek uit waarom zij jou dat advies geven. Daarbij krijgen jullie ook een kopie van het oki-doc (onderwijskundig informatiedocument) met je cijfers, scores en werkhouding. Tussen 5 en 9 februari maken alle groep 8 leerlingen de doorstroomtoets. De uitslag van deze toets en daarmee je definitieve schooladvies ontvang je uiterlijk op 24 maart.
Op scholen die leerwegondersteuning vmbo aanbieden zijn de klassen kleiner en er is meer aandacht en tijd om taal en rekenen bij te spijkeren. Op scholen die geen leerwegondersteuning aanbieden is minder tijd voor het bijspijkeren van achterstanden, bijvoorbeeld vanwege het geboden onderwijsconcept of het grote aantal andere vakken (scholen met een kunst – of sportprofiel).
Het basisschooladvies is leidend en bindend. Dit wordt vastgesteld door de basisschool. Als je ouders het niet eens zijn met het advies, kunnen ze een gesprek aanvragen bij je leerkracht en/of de directie van de basisschool. De basisschool geeft dan meer uitleg over het basisschooladvies. Als de school en je ouders er niet uitkomen neemt de school in het oki-doc op dat je ouders/verzorgers het niet eens zijn met het advies. Ook kunnen je ouders een bezwaar of klacht indienen bij het bestuur van je basisschool.
Voor informatie over scholen buiten Amsterdam kun je kijken op scholenopdekaart.nl of devogids.nl.
Het basisschooladvies is bindend. Dit betekent dat je alleen middelbare scholen kunt kiezen die de schoolsoort aanbieden die past bij je advies. Welke scholen dat zijn, vind je in de Keuzegids en op deze website. Je kunt ook kijken op de websites Schoolwijzer.amsterdam.nl en Onderwijs Consumenten Organisatie.
Download hieronder een vragenlijst met suggesties voor de eerste zoektocht én een checklist voor de open dagen. Het is handig de checklist mee te nemen wanneer je open dagen bezoekt. Zowel de vragenlijst als de checklist staan ook in de Keuzegids.
Jij bent dan een ‘buitenleerling’. Er zijn drie groepen buitenleerlingen:
1. Leerlingen die op een basisschool deelnemend aan de Kernprocedure Amstelland zitten en zich willen aanmelden voor een Amsterdamse middelbare school, moeten bij hun basisschool een inlog aanvragen voor deelname aan de Kernprocedure Amsterdam. Met deze inlog kun je je voorkeurslijst invullen tussen 20 en 31 maart 2024. In de kernprocedure Amstelland is opgenomen dat je maar aan één van de twee lotingen mee mag doen.
2. Leerlingen die van een basisschool buiten Amsterdam en Amstelveen komen kunnen zich digitaal aanmelden in de centrale aanmeldingsperiode tussen 20 en 31 maart 2024. Ook leerlingen die op een basisschool in Weesp zitten, moeten zich als buitenleerling aanmelden als ze graag naar een Amsterdamse middelbare school willen. Je ouders/wettelijke verzorgers kunnen vanaf 15 maart (wanneer het definitieve advies bekend is) een e-mail naar ouders@elkadam.nl sturen met daarin:
Zij ontvangen een mail met daarin een link om een account aan te maken voor digitaal aanmelden. Dit geldt ook als je wel in Amsterdam woont, maar niet op een Amsterdamse basisschool staat ingeschreven.
3. Leerlingen uit het buitenland. Leerlingen die geen Nederlands basisschooladvies hebben gekregen, melden zich vóór aanmelding bij de middelbare school van eerste voorkeur. De school van eerste voorkeur beoordeelt het niveau van de leerling en bevestigt dit per e-mail aan ouders/ wettelijke verzorgers. Na ontvangst van het advies moeten ouders/wettelijke verzorgers een e-mail sturen naar ouders@elkadam.nl met daarin:
Zij ontvangen een e-mail met daarin een link om een account aan te maken voor digitaal aanmelden. Zij kunnen dan tijdens de centrale aanmeldingsperiode de voorkeurslijst invullen.
LET OP: Leerlingen die buiten Amsterdam wonen, maar op een Amsterdamse basisschool staan ingeschreven, hoeven zich niet als buitenleerling aan te melden. Zij doen mee met de Amsterdamse loting en matching.
Een intake is nodig voor de vakscholen Mediacollege Amsterdam en de school voor kunstonderwijs IVKO. Ook als je naar een profielklas met voorselectie wilt (LOOT en DAMU), moet je je melden voor een intake. Kijk voor meer informatie op de website van de school.
Tijdens het intakegesprek kijkt de school samen met jou of de school en de schoolsoort goed bij je passen. Als de uitslag van dat gesprek positief is, verschijnt de school op je keuzelijst. Pas dan kan je de school op je voorkeurslijst zetten. Ook als je deze school niet op de eerste plaats op je voorkeurslijst wilt zetten, moet je deze intake doen. Wanneer er meer leerlingen met een positieve intake zijn dan dat er plek is op een vakschool, zullen de plekken door de loting en matching worden verdeeld.
Tijdens het maken van je voorkeurslijst zet je de middelbare scholen op volgorde van voorkeur. Dat betekent dat je de middelbare school waar je het liefst naartoe wilt op één zet, de middelbare school waar je daarna het liefst naartoe wilt zet je op twee, enzovoort. Als jouw lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of er plaats is op de middelbare school die bij jou op nummer 1 van de voorkeurslijst staat. Is er geen plek meer, dan wordt er gekeken of de middelbare school op nummer 2 van je voorkeurslijst plaats heeft, enzovoort. Je lotnummer wordt willekeurig geselecteerd, waardoor iedereen gelijke kansen heeft. Ook voor een plek op heel populaire middelbare scholen. Kies de scholen waar jij graag heen zou willen.
Hoe lang je voorkeurslijst precies moet zijn, verschilt per basisschooladvies:
Het aantal middelbare scholen op je voorkeurslijst wordt geteld. Als een middelbare school meerdere keren voorkomt op je voorkeurslijst, (bijvoorbeeld als je een profielklas opgeeft), telt dat als één schoolvoorkeur. Je lijst moet dan langer worden om zeker te zijn van een plaatsingsaanbod.
Welke scholen er beschikbaar zijn per basisschooladvies, zie je in de invulhulpen.
TIP: Deze website kan jou helpen bij het maken van een voorkeurslijst: onder het kopje ‘Scholen’ kun je scholen aanvinken waarvan vervolgens een lijst wordt gemaakt die te zien is onder het kopje ‘Mijn lijsten’.
Alle scholen in Amsterdam bieden de basisondersteuning aan en geven bijvoorbeeld ondersteuning aan leerlingen met dyslexie of ADHD. Op de website van een school kun je het schoolondersteuningsprofiel (SOP) vinden met meer informatie. Als je niet zeker weet of een school de juiste begeleiding kan bieden, ga dan vóór de centrale aanmeldingsperiode in gesprek met de school hierover. Dat kan tijdens de open dagen. Bij heel specifieke vragen is het soms handig om een aparte afspraak te maken.
Soms heb je meer hulp nodig. Dan zijn er tussenvoorzieningen of het voortgezet speciaal onderwijs. Tussenvoorzieningen zijn scholen die specialistische ondersteuning bieden aan leerlingen met specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften en zitten tussen het regulier voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in. Voortgezet speciaal onderwijs is voor leerlingen met een grote onderwijs- en/of ondersteuningsbehoefte. Dit kan een beperking zijn (lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijke) of bijvoorbeeld gedragsproblematiek. Je basisschool kan via het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor speciaal onderwijs aanvragen.
De Amsterdamse middelbare scholen hebben met elkaar afgesproken dat elke leerling die aan de lijstlengte heeft voldaan op basis van zijn/haar basisschooladvies, een plaatsingsaanbod op een middelbare school van zijn/haar voorkeurslijst krijgt.
Als je niet mee hebt kunnen doen aan de loting en matching kan je je ook nog eind mei aanmelden voor een Amsterdamse middelbare school. Half mei zijn op deze site lijsten te vinden met de middelbare scholen waar leerlingen zich nog kunnen aanmelden. Je ouders benaderen de betreffende middelbare school rechtstreeks.
Als je naar het VSO, een tussenvoorziening of een school voor praktijkonderwijs gaat, mag je je op elk moment nog daar aanmelden. Neem in die gevallen altijd contact op met de school.
Alle scholen voor praktijkonderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs, Kopklas, tussenvoorzieningen, internationale schakelklassen en de scholen in Weesp doen niet mee met de Loting en Matching. Als een bepaalde school niet meedoet, dan zie je dat op de pagina van de school op deze website.
Van de scholen buiten Amsterdam doet Panta Rhei in Amstelveen wél mee aan de loting en matching van Amsterdam. Deze middelbare school kan je dus op je voorkeurslijst zetten.
Voordat je naar naar de middelbare school kunt, moeten je ouders je eerst aanmelden.
Hier lezen jullie hoe de aanmelding verloopt.
>> Kijk hier het instructiefilmpje hoe het aanmelden eruit ziet
>> Lukt het niet om digitaal aan te melden? Vraag dan de leerkracht van groep 8 om hulp.
Let op: Digitaal aanmelden geldt niet voor de Kopklas, Voortgezet Speciaal Onderwijs, en Internationale Schakelklassen. Dit verloopt via de school waar je naartoe gaat. Bij vragen kun je terecht bij de basisschool.
Begin april 2024 is de loting en matching en deze gaat als volgt:
Op deze manier plaatsen we alle leerlingen in volgorde van hun lotnummer op de middelbare school die het hoogst op hun voorkeurslijst staat en nog plek heeft op het moment dat zij aan de beurt zijn.
Er zijn twee lotingrondes. Tijdens de eerste ronde kun je geplaatst zijn op een school die laag op je voorkeurslijst staat. Je kunt dan besluiten je terug te trekken om mee te doen aan de tweede ronde. In de tweede ronde doen de middelbare scholen mee waar op dat moment nog plaats is. In deze ronde doen ook leerlingen mee die in de eerste ronde niet meegedaan hebben. Je blijft op de reservelijst staan voor de scholen uit de eerste ronde als je je aanmeldt voor de tweede ronde.
Om mee te doen aan de tweede ronde, moeten je ouders de volgende stappen nemen:
Afmelden: Ben je al geplaatst in de eerste ronde, maar wil je toch meedoen aan de tweede ronde? Dan moet je je eerst afmelden (terugtrekken) bij de middelbare school waar je al geplaatst bent. Je ouders moeten hier dan een verklaring voor ondertekenen. De administratief medewerker van de betreffende school trekt de leerling terug uit het systeem van ELK. Na terugtrekking wordt het ouderportaal weer vrijgegeven en kan je een nieuwe voorkeurslijst invullen om aan te melden voor de tweede ronde.
Oriënteren: Op deze website komt na de lotingsuitslag een overzicht van scholen die op dat moment nog plek beschikbaar hebben. Voor elk basisschooladvies is een apart overzicht van middelbare scholen beschikbaar. Je kunt je (met je ouders) oriënteren op deze scholen.
Nieuwe voorkeurslijst maken: Je ouders loggen in op het ouderportaal van ELK via www.elkadam.nl met jullie bestaande account (ELK – nummer en wachtwoord). Je ouders vinden hier de invulhulp met de informatie over de capaciteit per school (dus hoeveel plekken per school nog beschikbaar zijn). Dus alleen de scholen die nog plek hebben staan op deze keuzelijst. Je kunt hier opnieuw een voorkeurslijst invullen.
Aanmelden: Je ouders melden je tussen 17 april 16.00 uur en 22 april 17.00 uur digitaal aan bij de nieuwe school van eerste voorkeur.
Uitslag tweede ronde loting en matching: De uitslag van de tweede ronde van de loting en matching wordt gepubliceerd op 24 april in het ouderportaal. De link die je op donderdag 17 april hebt gebruikt, kan ook hiervoor gebruikt worden.
Jouw laatste schooldag voor de zomervakantie is de deadline waarop je nog kan overstappen naar een andere school die nog plek heeft. Als dit later gebeurt, is dit niet alleen onhandig voor de school, maar ook voor jezelf. Je mist dan de kennismakingsmiddag en misschien zelfs het introductieprogramma in de eerste week van het schooljaar.
Op woensdag 17 april om 15:30 uur wordt de uitslag van de loting en matching bekend gemaakt. Als je ouders/verzorgers je aanmelden moeten ze een e-mailadres opgeven. Half april ontvangen ze op dit e-mailadres een link naar het ouderportaal waarin de uitslag staat. Is de e-mail niet ontvangen, bekijk dan de map met ongewenste e-mails. Als de e-mail daar ook niet te vinden is, dan kunnen je ouders/verzorgers op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:00 uur bellen naar de Servicedesk (020-8119944) met het ELK nummer (de gebruikersnaam). Dit ELK nummer is te vinden in de e-mail die je ouders/verzorgers begin maart ontvingen om je aan te melden.
Je basisschool vindt de uitslag in het registratiesysteem ELK. De middelbare scholen verzenden op deze dag ook een welkomstbrief naar leerlingen die bij hen zijn geplaatst.
Tot woensdag 17 april 15:29 uur zal er beperkte informatie op het ouderportaal staan: alleen jouw naam en voorkeurslijst. Vanaf 15:30 uur is in het ouderportaal het volgende zichtbaar:
Als je niet op je voorkeursschool bent geplaatst, zie je op deze pagina ook:
Als je ouders geen e-mailadres hebben (doorgegeven) en geen toegang tot het ouderportaal kunnen krijgen, kunnen jij en je ouders op 17 april na 15:30 uur bij je basisschool navragen waar je bent geplaatst. Alle leerlingen ontvangen na 17 april ook een brief van de middelbare school waar ze geplaatst zijn.
Als uiteindelijk blijkt dat de middelbare school niet kan bieden wat jij nodig hebt, helpen ze jou, je ouders en de basisschool met het zoeken naar een geschikte middelbare school die dat wel kan.
Op het Oudersteunpunt vind je antwoorden op veel vragen, kijk op: Oudersteunpunt020.nl. Ook voor onafhankelijk advies kun je terecht bij het Oudersteunpunt, daarvoor kun je elke schooldag van 10.00 tot 17.00 bellen met 020 330 63 20. Je kunt ook met het Oudersteunpunt e-mailen of een WhatsApp-bericht sturen.
Het Oudersteunpunt wordt uitgevoerd door OCO. Het is een initiatief van de samenwerkingsverbanden voor primair en voortgezet onderwijs in Amsterdam & Diemen.
Via ouders@elkadam.nl. Het is handig om het ELK-leerlingnummer bij de hand te hebben of te vermelden in uw e-mail. Dit ELK-nummer staat vermeld in de e-mail die u eind februari/begin maart ontvangt voor de aanmelding.
Ook de middelbare scholen streven ernaar om leerlingen zo snel mogelijk zekerheid te bieden en informeren basisscholen en ouders bij de overstap naar het voortgezet onderwijs:
Het basisschooladvies
Als ouders bezwaar hebben tegen het proces van de totstandkoming van het basisschooladvies en/of het basisschooladvies zelf, kan een klacht worden ingediend bij het bestuur van de desbetreffende basisschool. Doe dit alleen als het niet lukt om hier met de professionals van de basisschool uit te komen. Zie daarvoor ook de klachtenregeling van het bestuur van de basisschool.
Vragen over passend onderwijs
Ouders die vragen hebben over het plaatsingsaanbod op een middelbare school en de extra ondersteuningsbehoefte van de leerling, kunnen contact opnemen met de desbetreffende middelbare school om nader kennis te maken. Samen kan dan worden gekeken of het onderwijsaanbod aansluit op de persoonlijke kenmerken van de leerling en of er misschien extra hulp of ondersteuning nodig is.
Algemene procedure
Opmerkingen en suggesties over de procedure van de Loting en Matching als zodanig kunnen worden gestuurd naar OSVO (povo@verenigingosvo.nl). Deze opmerkingen worden meegenomen bij de evaluatie van de procedure voor het volgende jaar. Voor vragen over bezwaren (waaronder ook bijzondere verzoeken) en klachten verwijzen wij u ook door naar OCO, een instantie voor onafhankelijke ondersteuning voor ouders: Onderwijsconsument.nl / (020) 330 63 20.
Bij bezwaren
Als de (uitkomst van de) matching bij ouders/wettelijk vertegenwoordigers leidt tot bezwaren kunnen ouders/wettelijk vertegenwoordigers deze kenbaar maken. De bezwaarprocedure is beperkt tot bezwaren tegen de uitkomst van de matching en geldt niet voor klachten over de Kernprocedure.
Er is een onafhankelijke toetsingscommissie die de volgende opdracht heeft t.a.v. een bezwaar:
Bij de indiening van een bezwaar kan gebruik worden gemaakt van het door OSVO, namens de VO-besturen, opgesteld formulier:
Reglement en formulier voor de bezwaarprocedure
De bezwaar-/ klachtenprocedure kan parallel lopen aan de deelname aan de tweede ronde van de loting.
Begin april 2024 is de loting en matching en deze gaat als volgt:
Op deze manier plaatsen we alle leerlingen in volgorde van hun lotnummer op de middelbare school die het hoogst op hun voorkeurslijst staat en nog plek heeft op het moment dat zij aan de beurt zijn.
De zorgcoördinator zorgt ervoor dat leerlingen die dat nodig hebben de juiste begeleiding en ondersteuning krijgen. Hij of zij heeft veel contact met de mentor en de ouder- en kindadviseur.
In Nederland ontvangen scholen voor (speciaal) basisonderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs geld van de rijksoverheid om onderwijs te organiseren. Alleen privéscholen ontvangen geen bekostiging. Sinds 2008 zijn schoolboeken gratis, particulier onderwijs uitgezonderd. Maar voor sommige kosten mogen scholen onder bepaalde voorwaarden een vrijwillige ouderbijdrage vragen en sommige kosten moeten ouders zelf betalen. Extra activiteiten waar scholen een vrijwillige ouderbijdrage voor mogen vragen zijn:
Sommige scholen vragen één bedrag per jaar, andere scholen vragen per activiteit een bijdrage aan de ouders.
Kindtegoed: daarmee koop je schoolspullen
Kinderen tot 17 jaar van ouders met een laag inkomen komen in aanmerking voor het Kindtegoed. Het Kindtegoed staat automatisch op de Stadspas van het kind. Met het Kindtegoed op de Stadspas kun je schoolspullen kopen. Op de website van de gemeente zie je bij welke winkels dat kan.
Voor sommige spullen moet je nog steeds een declaratie indienen om je kosten terug te vragen. Het gaat dan om:
Vergoeding reiskosten middelbare scholieren
Reist jouw kind meer dan 9 kilometer op de fiets of met het openbaar vervoer reist naar school of stage? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de reiskostenvergoeding middelbare scholieren. De vergoeding geldt voor de kortste route, berekend via Google Maps, en bedraagt € 250 per kind per schooljaar. Kijk voor de voorwaarden en de aanvraag de website van de gemeente.
De ouder- en kindadviseur op de middelbare school geeft ondersteuning en advies aan leerlingen en ouders bij vragen over opvoeden en opgroeien. Hij of zij geeft ook advies aan docenten. Wanneer dat nodig is, haalt hij in overleg met u een deskundige naar de school, of verwijst hij u door naar specialistische jeugdhulp.
De basisschool kan de gegevens van de leerlingen aanpassen in ELK (het basissysteem rondom de overstap van de basisschool naar de middelbare school). Als ouder kun je dus bij hen terecht voor eventuele wijzigingen. Zelf contact opnemen met de ELK-helpdesk of de gemeente Amsterdam heeft helaas geen zin. Zij kunnen (wegens privacyredenen) geen gegevens inzien en aanpassen.
De ISK (Internationale Schakelklas) is voor leerlingen die nog geen of een beetje Nederlands kunnen spreken (Nieuwkomers).
Ook leerlingen die kort op een Nederlandse basisschool hebben gezeten en van wie het Nederlands nog niet voldoende is, kunnen in een schakelklas komen.
Een scholengemeenschap heeft verschillende schoolsoorten: vmbo, havo en/of vwo. In tegenstelling tot een categorale school met maar één schoolsoort.
Op alle middelbare scholen kunnen leerlingen rekenen op de basisondersteuning. De hulp via de basisondersteuning kan te maken hebben met leren, maar ook met hoe je je lichamelijk of geestelijk voelt, of hulp bij een moeilijke thuissituatie. Als je bijvoorbeeld een leerachterstand hebt in taal of rekenen, of dyslectisch bent, kan je van school extra hulp krijgen. Of als je hoogbegaafd bent, kan de school je meer uitdaging geven. Het kan ook zijn dat je niet lekker in je vel zit, je niet prettig voelt in de klas of thuis problemen hebt. Daarover kan je op school met iemand praten, die samen met jou en je ouders gaat kijken welke ondersteuning het beste bij je past. De school kan ook voor extra begeleiding zorgen als je je bijvoorbeeld moeilijk kan concentreren, teveel op je tenen moet lopen of het lastig vindt om je huiswerk goed te plannen. Dit valt allemaal onder de basisondersteuning die elke Amsterdamse middelbare school aanbiedt.
Wil je meer weten over begeleiding op de Amsterdamse middelbare scholen? Kijk dan op de website van het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen.
De Kopklas is een voorbereidend jaar op het voortgezet onderwijs, een soort tussenjaar na groep 8. Het is een schoolsoort voor leerlingen die hun kennis en vaardigheden van de Nederlandse taal nog wat moeten bijspijkeren om aan een hogere schoolsoort te kunnen beginnen. Na de Kopklas ga je naar de brugklas van vmbo-t, havo of vwo. Zie de website van kopklasamsterdam voor meer informatie.
Het onderwijskundig informatiedocument. Hier staan onder andere je cijfers, scores en werkhouding beschreven. In het gesprek over je basisschooladvies licht de leerkracht het oki-doc toe.
Na de aanmeldingsperiode is bekend welke leerlingen met hun voorkeurslijsten gaan deelnemen aan de loting en matching. De middelbare scholen hebben aangegeven hoeveel en voor welk schoolniveau zij leerlingen kunnen verwelkomen voor het volgende schooljaar. Dit noemen we hun capaciteit.
Een categorale school is een middelbare school met maar één schoolsoort, bijvoorbeeld alleen havo. Dit in tegenstelling tot een scholengemeenschap met verschillende schoolsoorten.
Wat is de Kernprocedure?
Ieder jaar stappen er in Amsterdam ruim achtduizend leerlingen van de basisschool over naar het voortgezet onderwijs. Ze komen van ruim driehonderd basisscholen en verspreiden zich over ongeveer tachtig scholen voor voortgezet onderwijs (middelbare scholen): daar ben jij er één van! Om deze overstap soepel voor je te laten verlopen, hebben de Amsterdamse scholen en de gemeente afspraken gemaakt. Deze afspraken staan in de ‘Kernprocedure’.
Meer over de Kernprocedure
Voor wie geldt de Kernprocedure?
De Kernprocedure geldt voor alle leerlingen die de overstap maken van de basisschool naar een school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam.
Wat is het doel van de Kernprocedure?
In de Kernprocedure staan vier doelen:
Op scholen die leerwegondersteuning vmbo aanbieden zijn de klassen kleiner en er is meer aandacht en tijd om taal en rekenen bij te spijkeren. Op scholen die geen leerwegondersteuning aanbieden is minder tijd voor het bijspijkeren van achterstanden, bijvoorbeeld vanwege het geboden onderwijsconcept of het grote aantal andere vakken (scholen met een kunst – of sportprofiel).
Sommige middelbare scholen hebben klassen met extra aandacht voor een speciaal thema of profiel: de profielklassen. Bijvoorbeeld voor tweetalig onderwijs of sportonderwijs. Bij veel van deze profielklassen heb je een bepaalde geschiktheid nodig om in deze klas te kunnen beginnen. Als door de loting en matching een plek voor je is gereserveerd in een profielklas van een middelbare school, bekijkt de middelbare school daarna of het profiel bij je past. Vaak gebeurt dat met een test of een intakegesprek op de school. Mocht de middelbare school vaststellen dat het profiel niet bij je past, dan krijg je een plaats in een reguliere (gewone) klas op die school. Enkele middelbare scholen hebben alleen maar klassen met een speciaal profiel (het Berlage Lyceum, DENISE en de Vinse School). Dat betekent dat je bij afwijzing een plek op een andere middelbare school van het schoolbestuur aangeboden krijgt.
In het praktijkonderwijs kan je een vak leren en gaat het vooral om de praktische kanten van het leren. Verder is er aandacht voor het ontwikkelen van je persoonlijkheid en het aanleren van sociale vaardigheden. Je leert welk beroep je zou kunnen gaan doen en hoe het is om in een bedrijf te werken. Dit onderwijs loopt meestal door tot je leuk, passend werk hebt gevonden.
In Amsterdam zijn drie vakscholen:
Deze scholen doen gewoon mee met de Centrale Loting en Matching, maar als je graag naar het Mediacollege of de school voor kunstonderwijs wilt, zal je een intake moeten doen. Tijdens deze intake kunnen deze scholen beoordelen of je bij hun onderwijs past. Deze intakes vinden plaats voordat je je aanmeldt. Als je een positieve intake hebt gedaan, mag je deze vakschool op je voorkeurslijst zetten. Ook als je deze school niet op de eerste plaats op je voorkeurslijst wilt zetten, moet je deze intake doen. Wanneer er meer leerlingen met een positieve intake zijn dan dat er plek is op deze vakschool, worden de plekken in de Centrale Loting en Matching verdeeld. Voor de Culinaire vakschool Hubertus en Berkhoff is vooraf geen intake nodig. Na aanmelding zal er wel een kennismakingsgesprek plaatsvinden.
Sommige leerlingen hebben een andere aanpak of een specifiek plan voor extra ondersteuning nodig, dat niet op een reguliere middelbare school aangeboden kan worden. Voor deze leerlingen zijn er de zogenaamde tussenvoorzieningen. Leerlingen met of zonder leerwegondersteuning (vmbo) kunnen naar een tussenvoorziening. Op de meeste tussenvoorzieningen kunnen leerlingen een diploma halen, kijk op de schoolpagina’s of op de sites van de tussenvoorzieningen of je op de betreffende school een diploma kan halen.
Een voorkeurslijst is een lijst met Amsterdamse VO-scholen in volgorde van voorkeur. De middelbare school waar je het liefst naartoe wil staat op de eerste plaats. De middelbare school waar je daarna het liefst naartoe zou willen zet je op de tweede plaats, enzovoorts. Je levert de voorkeurslijst digitaal in, via het ouderportaal van ELK. Vervolgens gebruikt de computer de lijsten om je zo hoog mogelijk op je voorkeurslijst te plaatsen. Hierbij werkt de computer de lijsten af op volgorde van de lotnummers van de leerlingen.
Alle leerlingen in groep 8 van een Amsterdamse basisschool krijgen in maart een definitief schooladvies. Voor de meeste leerlingen is dat een enkelvoudig advies, zoals vmbo-kader of havo. Sommige leerlingen krijgen een dubbeladvies, dus voor twee niveaus. Bijvoorbeeld: basis/kader, vmbo-t/havo en havo/vwo. Als jij zo’n dubbeladvies hebt, dan kun je tijdens het aanmelden bij sommige scholen aangeven dat je in een klas wilt, die werkt op het hogere niveau van je dubbeladvies. Er zijn hierbij een paar voorwaarden:
Als je een dubbeladvies hebt en graag naar een klas wilt op het hogere niveau van jouw dubbeladvies, heb je geen garantie dat je ook zo’n plek krijgt op de school waar je bent geplaatst. Er kunnen bijv. onvoldoende aanmeldingen voor die klas zijn, of juist te veel. Dan krijg je op die school een plek op het niveau van je dubbeladvies. Na het eerste brugklasjaar kun je bij goede resultaten uiteraard doorstromen naar het hogere niveau van je basisschooladvies. Het is dus goed om te kijken of de school dit niveau ook aanbiedt in latere schooljaren.
Voortgezet speciaal onderwijs is voor leerlingen met een grote onderwijs- en/of ondersteuningsbehoefte. Dit kan een beperking zijn (lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk) of bijvoorbeeld gedragsproblematiek. Een VSO-school heeft alle voorzieningen en deskundigheid in huis om deze leerlingen goed op te vangen en te begeleiden. Op sommige VSO-scholen kan een diploma worden behaald en andere begeleiden de leerlingen bijvoorbeeld naar het mbo, een beroepsveld of dagbesteding. Kijk onder het kopje ‘Scholen’ of op de sites van de VSO-scholen om te kijken wat welke school aanbiedt.
Het Zorg- en adviesteam (ZAT) van de school kan helpen als een leerling meer ondersteuning of begeleiding nodig heeft dan de school kan bieden. In dit team zitten onder andere de zorgcoördinator, de ouder- en kindadviseur, de leerplichtambtenaar en een jeugdarts. Samen met de ouders en leerling bespreken zij welke specialistische hulp kan worden ingezet.
Jij bent dan een ‘buitenleerling’. Er zijn drie groepen buitenleerlingen:
1. Leerlingen die op een basisschool deelnemend aan de Kernprocedure Amstelland zitten en zich willen aanmelden voor een Amsterdamse middelbare school, moeten bij hun basisschool een inlog aanvragen voor deelname aan de Kernprocedure Amsterdam. Met deze inlog kun je je voorkeurslijst invullen tussen 20 en 31 maart 2024. In de kernprocedure Amstelland is opgenomen dat je maar aan één van de twee lotingen mee mag doen.
2. Leerlingen die van een basisschool buiten Amsterdam en Amstelveen komen kunnen zich digitaal aanmelden in de centrale aanmeldingsperiode tussen 20 en 31 maart 2024. Ook leerlingen die op een basisschool in Weesp zitten, moeten zich als buitenleerling aanmelden als ze graag naar een Amsterdamse middelbare school willen. Je ouders/wettelijke verzorgers kunnen vanaf 15 maart (wanneer het definitieve advies bekend is) een e-mail naar ouders@elkadam.nl sturen met daarin:
Zij ontvangen een mail met daarin een link om een account aan te maken voor digitaal aanmelden. Dit geldt ook als je wel in Amsterdam woont, maar niet op een Amsterdamse basisschool staat ingeschreven.
3. Leerlingen uit het buitenland. Leerlingen die geen Nederlands basisschooladvies hebben gekregen, melden zich vóór aanmelding bij de middelbare school van eerste voorkeur. De school van eerste voorkeur beoordeelt het niveau van de leerling en bevestigt dit per e-mail aan ouders/ wettelijke verzorgers. Na ontvangst van het advies moeten ouders/wettelijke verzorgers een e-mail sturen naar ouders@elkadam.nl met daarin:
Zij ontvangen een e-mail met daarin een link om een account aan te maken voor digitaal aanmelden. Zij kunnen dan tijdens de centrale aanmeldingsperiode de voorkeurslijst invullen.
LET OP: Leerlingen die buiten Amsterdam wonen, maar op een Amsterdamse basisschool staan ingeschreven, hoeven zich niet als buitenleerling aan te melden. Zij doen mee met de Amsterdamse loting en matching.
De decaan/doorstroomcoördinator is werkzaam op een middelbare school en kan helpen bij het kiezen van vakkenpakketten en profielen. Hij of zij weet ook veel over studie- en beroepsmogelijkheden.
Midden april 2024 is de loting en matching en deze gaat als volgt:
Op deze manier wordt geprobeerd alle leerlingen in volgorde van hun lotnummer te plaatsen op de middelbare school die het hoogst op hun voorkeurslijst staat en nog plek heeft op het moment dat zij aan de beurt zijn.
Ouders/wettelijke verzorgers kunnen een beroep doen op de hardheidsclausule wanneer zij van mening zijn dat voor hun kind een plaatsing op één specifieke middelbare school noodzakelijk is. Hiervoor is bij OSVO (de vereniging van Amsterdamse middelbare scholen) een centraal loket ingericht. Meer informatie over het proces en op welke gronden een beroep gedaan kan worden op de hardheidsclausule is te vinden op Centraal Loket Hardheidsclausule – Loting & Matching 2024-2025 : Vereniging OSVO.
Dat is de lijst waarop je terecht komt als je in de loting en matching niet op een school van je eerste voorkeur geplaatst kon worden. De reservelijsten worden zo opgebouwd dat bovenaan de leerlingen staan die deze school als eerste voorkeur hadden opgegeven op hun voorkeurslijst. Zijn er meer leerlingen op de reservelijst waarvan deze middelbare school (of profielklas van de middelbare school) de eerste voorkeur was, dan worden de leerlingen op volgorde van lotnummer gesorteerd. Daarvan komen de leerlingen met een (ongunstig) hoog lotnummer juist bovenaan de lijst en leerlingen met een (gunstig) laag lotnummer onderaan de lijst. Daarna komen de leerlingen op de reservelijst waarvoor de middelbare school (of profielklas van een middelbare school) de tweede voorkeur op hun voorkeurslijst was, eveneens gesorteerd op lotnummer enzovoort.
In het ouderportaal kan je gelijk met de uitslag je positie op de reservelijst zien. De reservelijsten treden in werking vanaf het vrijvallen van plekken vanaf de opgegeven capaciteit. Als er een plaats vrijkomt, wordt degene die bovenaan de reservelijst staat benaderd om gebruik te maken van de vrijgekomen plek. De middelbare school en je ouders spreken dan af hoe lang jullie mogen nadenken over of je gebruik wilt maken van de beschikbare plek. De verwachting is dat er heel weinig gebruik zal worden gemaakt van de reservelijsten. Veel leerlingen zijn op de middelbare school van eerste voorkeur geplaatst en zullen hun plek niet zomaar opgeven. De reservelijsten zijn geldig tot en met de laatste schooldag voor de leerlingen.
Er zijn twee lotingsrondes. Tijdens de eerste ronde van de loting en matching kun je geplaatst zijn op een school die laag op je voorkeurslijst staat. Je kan dan besluiten je af te melden (terug te trekken) om mee te doen aan de tweede ronde van de loting en matching. Met de tweede ronde doen ook leerlingen mee die niet meededen aan de eerste ronde.
Je blijf op de reservelijst staan als je je aanmeldt voor de tweede ronde. De reservelijst blijft geldig tot en met de laatste schooldag van het schooljaar voor de leerlingen. De reservelijsten treden in werking vanaf het vrijvallen van plekken vanaf de opgegeven capaciteit. Als er een plek vrijkomt, neemt de middelbare school contact op met degene die bovenaan de reservelijst staat.